Har man til vane å innta godteri og sjokolade midt i uka er det vanskelig å slutte med det. Et godt tips er å sette seg ned og lage et prosjekt. Skriv ned motivasjonen din for å slutte, slik at søtsuget ikke tar deg igjen.

Mange mener det er minst like vanskelig å slutte med snop og sjokoladespising på hverdagene som det er å slutte å røyke. Grunnen er selvfølgelig tilgjengeligheten, som gjør det så vanskelig å gå ut av en butikk uten å kjøpe med seg en pose. Det er ikke uten grunn at godteriavdelingen er plassert rett foran kassen.

Lag en plan

Det er mange grunner til at man starter å spise godteri også midt i uka – det kan være at man liker å spise noe når man ser på TV eller at man rett og slett synes det er så godt, at man koster på seg litt ekstra kos. Det finnes alltid en unnskyldning for å kjøpe godteri. Men det finnes også veldig mange gode grunner til å slutte. En kan være å gå ned i vekt, en annen kan være at man må passe på tennene sine. For de fleste er motivasjonen vektredusering. Det å slutte med en uvane krever omstilling i hverdagen og kanskje også nye aktiviteter for å få tankene bort fra søtsuget. Dette gjelder også for de som ønsker å slutte med snus eller røyk også. Det krever endring av livsstil. Lag derfor en detaljert plan, som går over en tidsperiode. Planen skal inneholde motivasjon og en dagbok, der du skriver ned hvordan det føles uten sukker.

Unngå småspising

Det er selve suget etter noe som gjør det så vanskelig å slutte med sukker. Eneste måten å bli kvitt dette på er å slutte tvert, men det er enklere sagt enn gjort. Derfor kan man fortsette med småspising, men bytte ut søtsaker med noe sunt, som grønnsaker eller frukt. De som spiser mye godteri eller sjokolade har ofte et noe usunt kosthold også. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle, men ofte så er det ikke alltid grønnsaker eller fisk til middag. Et tips er derfor å lage en matplan, altså en ukesmeny, både hva frokost, lunsj og hva middagen skal inneholde. I denne planen kan også mellommåltider legges inn, som minigulrøtter, sukkererter eller andre grønnsaker eller frukt som demper suget. Etter en stund vil kanskje småspisingen bli helt borte, som hadde vært det beste.

Når suget kommer, hva gjør du da?

Det store spørsmålet er, når suget tar deg igjen, hva velger du nå å gjøre. Vil du løpe ned i kiosken eller butikken, eller henter du et eple eller en appelsin, eller kanskje tar deg en kopp te i stedet? Suget kan også komme når du står i kø i butikken og du ser godteriet. Det skader kanskje ikke med en liten bit? Det gjør det, for blir du fristet er du like langt. Mange som er i gang med å slutte med søtsaker velger å gjøre noe helt annet når de kjenner suget komme. Kanskje ved å gå seg en tur, vaske badet eller noe annet nyttig, for å få tankene over på noe annet. Det å ligge på sofaen gjør nok at det er mye vanskeligere å kutte ut med sjokolade og godteri.